Resum del projecte de recerca

Dossier de L'OLIVERA

Dossier literari

dilluns, 14 de març del 2011

Biografia Miguel Hernández


MIGUEL HERNÁNDEZ

He triat Miguel Hernández perquè el seu poema de l'olivera Aceituneros de Jaén és molt conegut i a més fa un any vaig assistir a una comferència en conmemoració al seu naixement un centenar enrere i em vaig interessar molt per aquest autor.

Apunts biogràfics


Miguel Hernández Gilabert neix a Orihuela el 30 d’octubre de 1910. El pare, Miguel Hernández Sánchez, es dedicava a criar i pasturar bestiar. La seva mare, Concepción Gilabert Giner, s’ocupava de la casa. El matrimoni va tenir, en total, set fills, dels quals sols en sobrevisqueren quatre.

En 1931 realitza el seu primer viatge a Madrid, i en no trobar el suport que esperava, torna a Orihuela. En 1933 s’edita el seu primer llibre, Perito en lunas. En 1934 realitza el seu segon viatge a Madrid.

Es publica a la revista Cruz y raya el seu acte sacramental Quién te ha visto y quién te ve y sombra de lo que eras. Comença a relacionar-se amb grans poetes com Alberti, Rosales, Aleixandre i Neruda. Retorna a Orihuela a l’estiu. En 1936 publica l’Elegía, dedicada a Ramon Sijé (amic seu mort en desembre de 1935).

A la tardor de 1938 mor el seu fill i això provoca un seguit de poemes que anuncia en el seu llibre Cancionero y romancero de ausencias. Escriu el drama Pastor de la muerte.

En 1939 neix el seu segon fill, el qual amb prou feines arriba a conéixer, ja que és engarjolat amb una pena de 30 anys de presó. Allí composa el seu famós Nanas de la cebolla, dedicat al recent nascut. Mor el 1942 a l’edat de 31 anys de tuberculosi. [1]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada