Resum del projecte de recerca

Dossier de L'OLIVERA

Dossier literari

dilluns, 14 de març del 2011

L'olivera a la comarca de Les Garrigues

La comarca de les Garrigues

He aprofunditzat en el cultiu de l'olivera la comarca de Les Garrigues i les Illes Balears, llocs de parla catalana i que he trobat del tot interessants.

La comarca de Les Garrigues està situada en l'extrem meridional de la depressió central de Catalunya. L'olivera està present a tot arreu junt amb l'ametller i algunes vinyes disperses. Els desnivells del terreny estan ordenats sistemàticament mitjançant terrasses i aprofitats per al cultiu, gràcies, als seus perfectes marges fets de pedres treballades de color de terra clar, lleugerament rosat, que posa un contrapunt d'ordre i de forma en el bigarrat aspecte del paisatge natural. Una de les curiositats són les barraques de camp, que esquitxa tot el paisatge de la comarca, són construccions d'una gran simplicitat i bellesa, on antigament, quan no havien tractors i l'emplaçament de les finques amb els pobles no permetien recórrer diàriament la distància, servien per guarir a la colla d'agafadors d'olives a l'època de la recollida. Els llargs capvespres passats en aquestes cabanes, a la calor d'un bon foc, són l'origen de l'abundància i ric folklore oliaire de la comarca.

Terra d'història, on Juli Cesar, general victoriós i home de govern ens la descriu ja a la seva obra "De bello civile", on ens explica la cèlebre batalla d'Ilerda, victoriosa i triunfalista sobre els exèrcits de Pompeyo, gràcies a unes marxes i contramarxes estudiades estratègicament, on ens relata ja l'orografia de la comarca.

1 comentari:

  1. Recorda, quan redactis les teves entrades, que el més important és explicar per què has triat aquesta localització geogràfica.

    ResponElimina