Resum del projecte de recerca

Dossier de L'OLIVERA

Dossier literari

dissabte, 12 de març del 2011

Context Històric: Comerç i transport de l'oli




En el món romà el transport de les àmfores d'oli d'oliva es podia dividir en dos grups diferenciats. D'una banda estaven els barquers encarregats de portar l'oli d'oliva riu avall fins a Sevilla i d'altra banda hi havia les presones encarregades de distribuir aquest oli d'oliva per tot el món. A continuació exposaré algunes de les conclusions extretes de l'estudi del comerç de l'oli d'oliva en l'imperi romà a Espanya en general: 


Va ser a Andalusia on es va començar a cultivar les olives per a la producció d'oli d'oliva de forma intensiva. La major part d'aquest oli d'oliva estava dedicat a l'exportació.

Les exportacions de l'oli d'oliva d'Andalusia es van realitzar en grans quantitats a les zones de l'imperi romà que avui en dia coneixem com Anglaterra, França, Holanda, Alemanya i Suïssa. En totes aquestes zones només es va importar oli d'oliva procedent d'Andalusia i no de cap altra zona del mediterrani. 
La capital de l'imperi, Roma, consumir únicament oli d'oliva procedent d'Andalusia durant 300 anys.  Un dels llocs més allunyats en els quals es té constància que ha arribat l'oli d'Andalusia és l'Índia.

Per exemple, aquí al camp de Tarragona, a Catalunya, a Espanya o fins i tot al mon l’empresa d’olis Sabater ha sigut històricament reconeguda com una forta potència d’olis en els segles XIX i XX.
Fou fundada per Antoni Esteve i Esteve voltant l’any 1820 comerciant ametlles, avellanes, pinyons, aiguardents, vins i olis. Durant la segona meitat del segle XIX, la casa d'olis Sabater s'anomena Vídua de Esteve. Més endavant, la casa va anar canviant de nom: Vídua i fills d’Antonio Esteve, Esteve Grau i companyia, Esteve Sabater i companyia, Josep Sabater Roig, i Antoni Sabater Esteve i companyia.
Al 1880 començà a prendre’s més seriosament l’empresa de l’oli i va aconseguir un molí a Les Borges Blanques. Vers l'any 1890, en Josep Sabater Roig va construir un magatzem d’oli al mas d’Alcolea, conegut com el “mas de l’oli” i allí produeix oli i sabó de Reus emprant unes calderes.  A començaments del segle XX es va obrir una “sucursal” a l’Argentina convertint-se en la segona marca més poderosa d’Amèrica.
Al 1920 Josep Sabater i Roig va dirigir l’empresa i va adquirir un camió Berliet per a distribuir els olis. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada