Resum del projecte de recerca

Dossier de L'OLIVERA

Dossier literari

dissabte, 12 de març del 2011

Context Històric: Atribucions beneficioses de l'oli d'oliva


L’oli d’oliva prevé l’envelliment, afavoreix la longevitat, facultats analgèsiques, disminueix les malalties cròniques, com les cardíaques, el càncer i les neurodegeneratives, el càncer de mama, endarrereix l’aparició de malalties cròniques i augmenta la qualitat de vida en la vellesa per la seva riquesa en greix monoisaturat. La seva riquesa en antioxidants i micronutrins aporta més puresa per a viure més en forma . L'oli d'oliva verge extra és molt beneficiós per a la salut, prova d'això, és que ajuda a prevenir i tractar el càncer, com és el cas del càncer de mama. 



Científics espanyols de la Divisió de Medicina Oncològica de l'Institut Català d'Oncologia el director és Ramon Colomer, han conclòs en diferents experiments que l'àcid oleic, component principal de l'oli d'oliva, redueix en gran mesura els nivells de l'oncogen HER-2/neu també anomenat erb B-2, presents en el càncer de mama i associat a tumors agressius que tenen un pronòstic poc favorable. L'àcid oleic, no només va suprimir l'expressió del gen, sinó que també augmenta l'eficàcia del tractament amb anticòs monoclonals l'objectiu és el gen erb B-2
Les investigacions recents, segons comenta el Dr. Colomer, han demostrat per ara que hi ha un nexe d'unió entre l'oli d'oliva i el desenvolupament del càncer, ja que aquelles poblacions que consumeixen més quantitat d'oli d'oliva, com és el cas de la població mediterrània, desenvolupen en menor mesura tumors gastrointestinals, de mama o pròstata, a més els pacients que després de ser tractades de càncer i segueixen consumint una dieta rica en oli d'oliva, evolucionen millor. A més s'ha demostrat que les dones malaltes de càncer de mama, que consumeixen abundant oli d'oliva verge extra en la seva dieta, redueixen a la meitat l'expressió del oncogen clau, mentre que si prenen un altre tipus d'oli, l'expressió de l'oncogèn es veu elevada.



L’oli d’oliva històricament ha estat privilegiat ja que sempre ha estat estretament relacionat amb la religió ja que servia com a combustible dels temples, per a actes litúrgics,... algunes investigacions diuen que les primeres plantacions d’olivera van ser a Canaan prop del 12.000 aC.


Els beneficis de l'oli d'oliva són moltíssim i de diversos ordres. Aquest aliment s'aplica en moltíssim casos, sobretot els relacionats amb la bellesa cutània i el rejoveniment, encara que els seus abast no paren allà. Un estudi divulgat els passats 15 i 16 de novembre ha assenyalat que l'oli d'oliva té una acció directa contra l'obesitat. 

En realitat l'estudi no parla puntualment de l'oli d'oliva, sinó que parla dels anomenats olis mono insaturats, els quals es caracteritzen per contenir greixos saturats, la qual cosa evita molts problemes relacionats amb l’obesitat i el sistema cardiovascular. Però dins dels mono insaturats l'oli d'oliva és el que presenta menor concentració de greixos. 
Com vaig dir més amunt el consum d'aquest oli contribueix a la prevenció de l’obesitat, la qual cosa pot entreveure de la realitat dietaria dels països europeus. Em refereixo als països on els seus habitants solen seguir una dieta mediterrània, la qual és rica en oli d'oliva i altres derivats d'aquest arbre, i a les dades que els mostren amb menor capacitat de patir obesitat que en països on la dieta mediterrània no és seguida (com els Estats Units, per exemple). 
Però els beneficis d'aquest oli no cessen allà, sinó que també se l'associa a la prevenció de diabetis. Segons l'estudi en qüestió l'oli d'oliva prevé la resistència a l'acció de la insulina, la qual cosa garanteix que la diabetis redueixi les seves possibilitats de manifestar-se. 

L'estudi del que parlo ha estat presentat a les II Jornades Andaluses de Nutrició Pràctica, que van tenir lloc els dies 15 i 16 d'aquest mes. Aquesta investigació mostra que una cosa tan simple com el consum d'oli d'oliva pot alleugerir els problemes relatius al sobrepès, i d'incentivar el seu consum és un pas tan simple com efectiu.

2 comentaris:

  1. En aquesta entrada podria fer el mateix comentari: copies massa informació literal i aportes poc al tema. Has d'aconseguir entrades més pràctiques, més teves, més directes i més pensades.

    ResponElimina