Resum del projecte de recerca

Dossier de L'OLIVERA

Dossier literari

dilluns, 14 de març del 2011

Cultura Grega

Cultura Grega

L'olivera, els seus fruits i l'oli d'oliva, estan molt vinculats a la cultura grega, ja que com podem apreciar en la mitologia grega, s'atribueix la fundació d'Atenes a Cècrops, cap al segle XVI a. c. i al seu promotora i protectora, la deessa Atenea qui, segons la llegenda, va fer brollar una olivera a la ciutat amb la punta de la seva llança.
El mateix origen d'Atenes és relacionat a la instal.lació de l'olivera per part d'Atenea, en lluita amb Posidó per la supremacia en la protecció de la ciutat. Per calmar la contesa entre ells, el gran Zeus va intervenir, i va establir concedir el domini d'aquell territori a qui fos capaç d'aportar el regal més útil per a la humanitat. Posidó va portar un cavall, animal resistent, veloç i capaç d'alleugerir el treball dels homes; Atenea, en canvi, va aparèixer amb una petita branqueta retorçada entre les mans, de subtils hojuelas de color verd Argentí. Posidó ja estava assaborint la victòria quan Atenea va començar a explicar les extraordinàries propietats de l'olivera: una planta forta, capaç de viure llargs anys i de produir fruits apetitosos i saborosos, dels que els homes podien extreure un líquid ideal per assaonar el menjar (l' oli d'oliva), donar força a l'organisme, alleujar les ferides i també donar a llum la nit. La victòria de la deessa va ser aclaparadora. Zeus va decretar vencedora a Atenea, a donar als ciutadans la planta més útil i li va ser concedida la sobirania sobre tota la regió.


He escollit la cultura grega perquè és la mare de moltes cultures a nivell internacional i molt permanent a la nostra cultura actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada